Ταξιδια Παρισι – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για το Παρισι.


Ξενοδοχεια στο Παρισι, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στο Παρισι

Πλατεία Κονκόρντ

Αρχική > Αξιοθέατα > Πλατεία Κονκόρντ

Η πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ιστορικότερη πλατεία του Παρισιού, η οποία βρίσκεται μεταξύ του κήπου των Τουιλερί και των Ηλυσίων Πεδίων, προσφέροντας απίστευτη θέα προς την Αψίδα του Θριάμβου. Καλύπτει μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων, ενώ το οκταγωνικό σχήμα της αποτελεί καινοτομία της εποχής που κατασκευάστηκε.

Η Πλατεία Κονκόρντ δημιουργήθηκε το 1772 γύρω από το άγαλμα του Λουδοβίκου 15ου, το οποίο είχε ανεγερθεί περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα στο σημείο εκείνο. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έφερε την ονομασία Place de la Révolution (Πλατεία της Επανάστασης), ενώ το άγαλμα του Λουδοβίκου αντικαταστάθηκε από το περίφημο «Liberte» («Ελευθερία).

Πλατεία Κονκόρντ

Η ιστορία της συνδέεται με την «καρμανιόλα» που είχε στηθεί στο κέντρο της, όπου επαναστάτες αλλά και διάσημα ιστορικά πρόσωπα θανατώθηκαν, μεταξύ των οποίων η Μαρία Αντουανέτα και ο Ροβεσπιέρος.

Στο κέντρο της δεσπόζει ο περίφημος «Οβελίσκος» των 3.200 ετών, που χαρίστηκε από τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου στο Λουδοβίκο Φίλιππο και μεταφέρθηκε από το ναό του Ραμσή ΙΙ στη Θήβα της Αιγύπτου για να εγκατασταθεί εν τέλει στο κέντρο της πλατείας το 1836. Είναι κατασκευασμένος από ροζ γρανίτη, το ύψος του φτάνει τα 23 μέτρα και ζυγίζει περίπου 230 τόνους, ενώ οι εικόνες στο βάθρο περιγράφουν τη διαδικασία μεταφοράς του στο Παρίσι μέχρι την εγκατάστασή του στην πλατεία.

Πλατεία Κονκόρντ

Σε κάθε γωνιά της Πλατείς Κονκόρντ υπάρχει ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει και μια γαλλική πόλη (Μπορντώ, Μπρεστ, Λιλ, Λυών, Νάντη, Ρουέν, Μασσαλία και Στρασβούργο), και δύο χάλκινα σιντριβάνια -το «La Fontaine des Mers» και το «Elevation of the Maritime» σε σχέδια του Hittorf- συμπληρώνουν την εντυπωσιακή εικόνα της. Σημείωση: Στη μια άκρη της πλατείας θα θαυμάσετε το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Crillon», το οποίο επιλέγει για τη διαμονή της η Μαντόνα όποτε επισκέπτεται το Παρίσι.

Πλατεία Κονκόρντ